keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Vapaapäivien pelimaraton

Takana viimeiset pari vapaapäivää noin viiteen viikkoon (jos ei juhannusta lasketa), ja sellainen tilaisuus toki piti käyttää rennon pelaamisen ja oluen merkeissä. Tosin olut jäi tällä kertaa kokonaan väliin, joten rentoa pelaamista piti harrastaa sitäkin enemmän.

Muutamaan (itselle) uuteen lautapeliin tuli parin päivän aikana tutustuttua, horistaanpa pikaisesti vaikka niistä alkuun.

Carcassonne Kivikausi -  Tätä pelattiin vain yksi matsi, mutta melko selkeästi jo sen perusteella pystyi sanomaan että tämän parissa viihtyy aavistuksen paremmin kuin perus-Carcassonnen. Peli on hiotumpi ja pelaaminen tuntui ihan kivalta, tosin saattoi mukana olla aavistuksen uutuudenviehätystäkin. En varmaankaan tule koskaan tätä hankkimaan kun tuo perusversio hyllyssä on (jollei osu vastaan tarjouksessa johonkin 10-15 euron hintaan), mutta jos en kumpaakaan vielä omistaisi tämän ottaisin mielummin.

Toledo - Tätä testattiin kerran kolmin- ja kerran kaksinpelinä, tuntui toimivan mukavasti kummassakin tapauksessa (mielipiteeseen ei vaikuta se että voitin kummallakin kertaa). Pelissä tarkoitus on takoa miekkoja resursseista (teräs ja jalokivet), ja toimittaa nämä palatsiin. Kun joku pelaaja vie kolmannen miekan, muilla on kierros aikaa pelata ja peli päättyy. Hienommista miekoista saa enemmän pisteitä, ja eniten pisteitä saanut luonnollisesti voittaa. Pelisysteemi tuntui erinomaisesti loppuun ajatellulta, ja vaatii mukavasti päätöksentekoa ja harkintaa. Ja kun hintakin näkyy olevan lautapelit.fi:llä alta kahdenkympin, voin kyllä lämpimästi suositella, varmaan jossain vaiheessa tuo omaankin hyllyyn löytää tiensä.

Warlords of Europe - Tiistai-iltana sitten siirryttiinkin "kevyemmistä" peleistä vähän järeämmälle osastolle testaamalla Euroopan Sotaherroja kolminpelinä. Peli on lainannut perusideansa Riskistä, mutta kehittynyt siitä eteenpäin suurinpiirtein saman verran kuin funktiolaskin verrattuna helmitauluun. Eli alueita vallataan hyökkäämällä niihin omilla sotajoukoilla, noppaa heitellään ja manataan paskaa tuuria. Iso kasa erilaisia kortteja buustaa joko sotatoimia, resurssienhallintaa (verotus), kiusaa vastustajia jne. Eli kohtuullisen paljon kaikkea kivaa isossa paketissa.

Allekirjoittaneen mustat sotajoukot aloittivat keskeltä lautaa Saksanmaalta, inhottavien ruskeiden haisuleiden lähdettyä liikenteeseen Britanniasta ja punaisten paskiaisten napattua Espanjan. Alussa Saksan valtaus sujui hyvin, mutta sitten Brittien eturintama työntyi Alankomaiden seutuvilla kimppuun. Moista loukkausta emme suostuneet nielemään, vaan heitimme kostoiskuun kaiken mitä saimme irti, näyttäen inhoille haisuli-Briteille mistäpäin natsit pissii. Valitettavasti kostoisku jätti sekä preussilaisen sotilasmahdin että piereskelevät druidien perilliset heikoiksi, ja Espanjassa kaikessa rauhassa joukkoja kerännyt punainen aalto vyöryi pohjoiseen ja vei koko potin. Hauskaa oli, vaikka resurssienhallinta kusikin aivan totaalisesti. Tosin, syytän noppia!

Lisäksi ehdimme pelata useamman pelin Dominionia, jota on nyt tullutkin pelattua melko usein, ja pikkuhiljaa tuntuu että se alkaa sujuakin jo kohtuullisen hyvin. Harkinnassa kovastikin on Dominion - Hovin juonet -boksin tilaaminen, kun sopivasti olisi palkkapäivä ja kohtuumukava tilikin tuli. Ja jos lautapelit.fi:n normaali nopea toimitus toimii juhannusviikollakin, sen saisi juhannuksenseudun vapaille testattavaksi. Perus-Dominion näkyykin olevan loppuunmyyty, ja kun se parilta kaverilta peliporukasta löytyy niin tuo Hovin juonet tuntuisi hyvältä sijoitukselta, etenkin kun toimii stand-alone -pelinäkin eikä ole pelkkä lisäri. 42 euroa tosin tuntuu aavistuksen suolaiselta hinnalta kasasta kortteja, mutta kun peli on viihdyttävä niin sitä lienee turha miettiä.

Vapailla ei toki figupelaamistakaan unohdettu. Warmachine/Hordesissa 35 pisteen listoilla Protektoraattien pyhä viha Grand Scrutator Severiuksen johdolla sai vastaan Morvahna Autumnbladen johtaman sekalaisen seurakunnan sus'hukkasia, druideja ja minioneja. Pelin henki oli selkeä - tapa tai tule tapetuksi, eli skenaariona oli puhdas caster-kill. Laintuojan siunauksista ei ollut aivan kauheasti hyötyä druidien vihaa vastaan, ja puolentusinaa kierrosta väännettyämme druidit teloittivat Severiuksen, joka oli sitä ennen saanut pahasti Saxon Orrickin miekasta.

Myös Uncharted Seas -laivastot pääsivät purjehtimaan hyllystä laakeammille ulapoille, kun kääpiöt ja melniboneal...siis lohikäärmeherrat kohtasivat ties monennenko kerran. Itse komensin vaihteeksi lohikäärmeherroja, joiden nopeus ei ollut valttia tällä kertaa, ja joiden loitsut kerta toisensa jälkeen epäonnistuivat kääpiönperkeleiden vastataikuuteen. Normaaliin tapaan jäljelle jäi voittajalta battleship ja yksi frigatti, eli laivanupotuksessa tuntuu saavan vain pyrrhoksen voittoja.

Mutta aamukahvit on taas juotu, joten pikaraportti viikonvaihteen pelisessoistakin tulee päätökseensä. Lautapelit.fi:n sivusto tulee olemaan tässä kovassa selauksessa, todennäköisesti tuohon Hovin juoniin päädytään mutta jonkinverran vielä neuvottelua käydään vaimon kanssa - mm. hankintalistalta löytyvä Oregon olisi tarjouksessa alta kahdenkympin, eli tuon Hovin juonien hinnalla saisi parikin muuta peliä. Päätöksiä, päätöksiä...

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista luettavaa. Kiva kuulla muiden kokemuksia lautapeleistä, kun aina ei viitsi vain sokkona hankkia uusia kokoelmiin.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia. Itsekin tykkään lukea ennenkaikkea (itselle) uusista lautapeleistä tarinaa, kun niitä pääsee kuitenkin pelaamaan huomattavasti laajemman kaveriporukan kanssa kuin figupelejä. Ja figupelaajat muutenkin pääsääntöisesti tuntevat oman alansa, lautapelaajissa on paljon "casual"-pelaajia jotka eivät aktiivisesti seuraa mitä alalla tapahtuu (itsekin lukeudun näihin) mutta mielellään kuulevat kivoista peleistä.

    VastaaPoista
  3. Samoin samoin ja siksi olen itsekin yrittänyt aina raapustaa blogiin edes jotain, kun uutta peliä on päässyt kokeilemaan. Pitkään aikaan ei moista tilaisuutta ole valitettavasti tullut.

    VastaaPoista