Tuo Hovin juonet sitten lopulta meni tilaukseen keskiviikkona kovan harkinnan jälkeen, ja mukavasti se eilen ehti jo perille ennen juhannusta. Peliä ehdittiinkin jo eilen vaimon kanssa testaamaan, joten pikainen silmäys siihen lienee paikallaan.
Peli sisältää 500 korttia, jotka siis toimivat joko stand-alone -pelinä tai yhdessä Dominionin peruspelin kanssa. Pelisysteemihän Dominionissa on yksinkertainen, pelaajat aloittavat 7 kuparirahalla ja kolmella tilalla (pistekortti). Ja nostavat vuorossa käteen 5 korttia joita pelaamalla ostetaan pöydästä lisää kortteja - joko rahaa, pistekortteja tai toimintakortteja. Pelaajalla on käytössään yksi toiminto (jolla voi siis pelata toimintakortin) ja yksi osto. Toimintakortteja pelaamalla saa lisätoimintoja, lisäostoja, lisärahaa, lisäkortteja jne. Eli pakka kasvaa koko ajan, ja siihen pitäisi onnistua löytämään sopiva tasapaino rahan, toimintojen ja pisteiden välillä.
Kuvassa (joka on huono johtuen paskasta kamerasta ja paskasta kuvaajasta) eilen pelaamamme pelin alkuasetelma. Vasemmalla ylhäällä rahakortit joiden vieressä Kirous-kortti. Toinen rivi ylhäältä pitää sisällään pistekortit (peli päättyy siihen vuoroon kun Läänit, eli nuo 6 pisteen pistekortit loppuvat pöydästä, tai vaihtoehtoisesti kolme muuta pakkaa loppuu). Ja kaksi alinta riviä ovat sitten toimintakortteja.
Kuvassa sitten esimerkki toimintakortista. Alhaalla vasemmalla on kortin hinta (3 rahaa), ja tekstikenttä kertoo mitä kortti tekee. Tässä tapauksessa kyseessä on valintakortti (jollaisia perus-Dominionissa ei ollutkaan), eli voit valita joko nostavasi kaksi korttia lisää, ottaa kaksi ylimääräistä rahaa ostotoiminnollesi tai tuhota kädestä kaksi korttia (jotka poistetaan pelistä kokonaan, kätevää jos pakkaan on tullut paljon kirouksia). Se, kuinka pakan kortit kombottavat kädessä on avain voittoon (tai tappioon). Esimerkiksi ylläolevan kortin pelaaminen yksinään pöytään lopettaa toiminnot (koska pelaajalla on yksi toiminto jollei pelaa kortteja jotka antavat niitä lisää), joten pakassa jossa on paljon rahaa voi olla hyvä nostaa pari korttia käteen ja toivoa saavansa juurikin lisää rahaa, enemmän kuin tuo kaksi minkä kortti antaa. Ja jos kädessä on valmiiksi vaikkapa 6 rahaa, kahden lisäkolikon valinta antaa määräksi kahdeksan jolla ostaa Läänin, mikä on pääsääntöisesti hyvä idea.
Peli rullaa mukavasti jo kahdella pelaajalla, ja tämän lisärin myötä peruspelin kanssa maksimipelaajamäärän voi nostaa kuuteen. Peliin tutustuminen kannattaa toki aloittaa suosiolla 2-3 pelaajalla, koska alussa joutuu ostovaiheessa miettimään ja lueskelemaan korttien ominaisuuksia paljonkin, jolloin peli etenee niin hitaasti että ainakin keskimääräinen työtön ylipainoinen insinööri ehtii jo kyllästyä odotteluun ja siirtyä lukemaan Aku Ankan taskaria.
Eli kaiken kaikkiaan, aavistuksen korkeasta hinnasta huolimatta voin peliä suositella kaikille pöytäpelien ystäville. Boardgamegeekin rankingissa tämä peli löytyy sijalta 7, mikä kertoo kohtuullisen paljon siitä että peli toimii ja on mielenkiintoinen.
Mutta nyt juhannuksen viettoon pelien merkeissä, oikein hyvää mittumaaria kaikille lukijoille. Lopuksi suomalainen juhannustaika miehille: Kun juhannusyönä soutaa ympäripäissään keskelle järveä ja keikkuu sepalus auki veneen reunalla, voi rannalla nähdä tulevan leskensä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti