Varsinainen ensimmäinen päivitys onkin hyvä aloittaa inventaariolla mitä lukuisista pelihyllyistä, kaapeista ja laatikoista oikein löytyykään. Mikäpä sen mukavampaa kuin sunnuntaiaamun ratoksi työnantajan maksaman kahvikupin äärellä tuplapalkalla miettiä pelaamista.
Lautapelit
Lautapelirintamalla on hyllyssä tällä hetkellä 13 nimikettä, hankintalistalla nimikkeitä on puolestaan kymmenittäin, eli tämä osasto tulee tulevaisuudessa kasvamaan reippaastikin. Pääsääntöisesti peleissä yksi tärkeä hankintakriteeri on pelattavuus kaksinpelinä - jos peliä ei voi pelata vaimon kanssa koti-iltaa viettäessä, se tulee todennäköisesti kaivettua hyllystä esiin huomattavan harvoin.
Peleistä on tarkoitus kirjoitella tulevaisuudessa kattavampaakin esittelyä, lähinnä silloin kun sattuu ko. peli eksymään pelipöydälle ja osumaan samalla kamera käteen.
Ja sitten itse listaan:
Alhambra - Helposti opittava laattojen asettelu-/keräilypeli, jossa mielestäni tuuri ja taktikointi sopivasti tasapainossa. Kohtuullinen kaksinpelattavanakin.
Bandu - Häälahjaksi saatu palikoidenpinoamispeli, testattu kerran. Kaksinpelinä ei oikein pääse oikeuksiinsa, siksi jäänyt odottamaan isompaa seuruetta.
Canyon - Tikkipeli pakalla jossa viisi maata, kymmenen korttia kussakin. Saatujen tikkien mukaan edetään pelilaudalla. Vaatii vähintään kolme pelaajaa, ja sopii hyvin yksinkertaisuutensa vuoksi nopeahkoksi välipeliksi, tosin joskus tätä on tullut lätkittyä koko iltakin. Ja kun tämän sai aikoinaan tarjouksesta alle viiden euron, hinta/hupi -suhde on kohdallaan.
Carcassonne - Laattojenasettelupeli joka tuskin vaatii esittelyä. Itse en henkilökohtaisesti tästä nykyisin jaksa niin innostua, ilmeisesti tätä on pelannut aavistuksen liikaa. Tosin peliä jaksaa pelata jos kehtaa aloittaa, mutta mielummin hyllystä jotain muuta valitsen.
Charly - Sijoitetaan nyt korttipelitkin tähän lokeroon. Tämä on listan tuorein hankinta Skånen ohella, peli, joka näyttää ulkoasultaan lastenpeliltä (ja varmaan toimii sellaisenakin hyvin), mutta vaatii ihan kohtuullisesti taktikointia tuurin lisäksi pärjäämiseen. Kaksinpeli vielä testaamatta, mutta kolminpelin perusteella tuntuisi että toimii kaksinkin.
Heck Meck- Kahdeksan noppaa joissa numerot 1-5 ja kuutosen paikalla mato, 16 laattaa numeroituna 21-36 ja sisältäen 1-4 matoa, hintaa tarjouksessa alta 7 euron ja valtavasti hupia. Tämä lienee hyllyn ehdottomasti pelatuin peli. Säännöt oppii minuutissa, toimii jo kahdella pelaajallakin mainiosti, ja vaikka noppapelin tapaan tuuri on ratkaiseva tekijä, joskus myös riskinotto palkitaan. Reiner Knizian taattua laatua.
Kadonneet kaupungit - Toinen Reiner Knizian peli, tällä kertaa kortein pelattava kahden pelaajan settien keräily. Vaikka pitkän päälle alkaa aavistuksen toistaa itseään, silti viihdyttävä välipala silloin tällöin nautittuna.
Pingwin - Viitosella alelaarista löytynyt laattojenkeräilypeli, joka yksinkertaisuudestaan huolimatta on hauska, ja ennenkaikkea peli jossa palkitaan siitä että tehdään vastustajalle jäynää. Toimii kivasti kaksinpelinäkin.
PitchCar - Autoratapeli, jossa puisia nappula-autoja neppaillaan ympäri rataa, maksimissaan kahdeksalle pelaajalle. Kaksinpelinäkin toimii jotenkuten, mutta pelaajamäärän kasvu kasvattaa myös hupiakin. Vaatii ihan kohtuullisesti pöytätilaa ja lisäksi vapaata tilaa pöydän ympärille.
Risk Transformers - Hiotumpi versio perus-Riskistä. Rajoitettu kierrosmäärä pakottaa pelaamaan, eikä perus-Riskin tapaista stallaamista voi harrastaa. Kaksinpelinäkin toimiva. Peli on ollut melko vähällä käytöllä, johtunee varmaan siitä että aikoinaan perus-Riskiä tullut pelattua kyllästymiseen asti.
Skåne - Charlyn ohella uusin hankinta, settien keräilyä kotieläinteemalla. Yhden pelin verran pikatestattu, ja vaimo ei tykännyt. Laitetaan Juhannuksena uudelleentestattavaksi.
Wings of War Deluxe - Ensimmäisen maailmansodan lentokonepeli. Oppimiskynnys matala, ja neljän hengen porukalle ihan mukavaa ajanvietettä. Toimii toki pienemmälläkin porukalla, mutta eniten tästä saa irti juuri tuolla neljällä pelaajalla.
Zooloretto - Eläintarhateemainen settienkeräilypeli. Tämäkin näyttää lastenpeliltä, ja toimii myös sellaisena jos ei pelaa turhan kilpailuhenkisesti, mutta pääsee oikeuksiinsa ihan aikuisporukassa. Toimii jo kahdella pelaajalla, mutta paranee pelaajamäärän kasvaessa.
Miniatyyripelit
Hassuilla pienillä miehillä on tullut leikittyä vähintäänkin yhtä kauan kuin hassuilla lautapeleillä, eli muinaisesta 80-luvusta lähtien. Silloin miehet olivat miehiä, pikku-ukot sisälsivät lyijyä, rock-musiikki oli saatanasta ja roolipelit ja miniatyyrit rantautuivat Suomeen. Pelivalikoima on aikojen saatossa muuttunut, ja noita hassuja pieniä miehiä on kaappeihin kertynyt niin paljon että jos nykyisenkin kokoelman aikoisi saada maalattua, siihen todennäköisesti menisi täysipäiväisesti vuosi, pari. Ja silti vain lisää tulee haalittua...
Nykyisin miniatyyripeleistä säännöllisesti pelivalikoimaan kuuluvat:
Warmachine - Steampunk FTW. Protektoraattia, joka oli ensimmäinen masiina-armeijani, löytyy isoja kasoja erilaisessa maalauksen vaiheessa, valmiina hyllystä sitten hyvin vähän. Khadoria löytyy jonkinlainen lista, odottamassa joskus hamassa tulevaisuudessa tapahtuvaa maalausta. Pelikenttäkunnossa onkin lähinnä palkkasotureita, ja niitäkin pääsääntöisesti Rhulicien (masiina-maailman kääpiöt) voimin. Viime viikolla posti kiikutti meniiteille Blessing of Vengeancen ja pari deliversiä lisää, sekä palkkasotureille Taryn di la Rovissin (eli tissejä). Ja Maelstrom Games ilmoitteli eilen postitelleensa pieniä kääpiöitä isoilla meloilla, eli boksin Horgenhold Forge Guardia.
Hordes - Warmachinen sisarpeli, jossa höyrykoneiden asemasta jyräävät isot, pahansisuiset pedot. Hordesiin löytyy kohtuullinen armeija pelikunnossa olevia röllejä (Trollbloods), jotka ovat maalattu neek...tummaihoisiksi vaaleanpunaisissa asusteissa - söpöä. Kasaantumassa on myös druidiarmeija eli Circle of Orborosta, jotka odottavat maalia pintaansa. Hordesin "palkkasoturit" eli minionit ovat yllättäen kaikki maaleissa, tosin noita ei olekaan kuin mausteeksi.
Warmaster - GW:n kymppimillis-skaalan peli tuli hankittua joskus 6-7 vuotta sitten, sitä viimeinkin on jo päässyt pelaamaankin! Hitaasti hyvä tulee siis. Warmasterin Empire on myös ensimmäinen armeija koko figuharrastukseni aikana joka on kokonaan maalattu, mikä on aika kova saavutus parinkymmenen vuoden pikku-ukkoilun jälkeen. Pisteissä Empireä kentälle saa 1500 pojoa, suunnitelmissa on laajentaa listaa kahteen tonniin. Tällä hetkellä eniten työn alla oleva figuprojekti ovat pelin suurhaltiat, joita löytyy reilun parin tuhannen pisteen edestä erinäisissä maalauksen/maalinpoiston/korjaamisen vaiheissa. Uutena hankintana on tänä keväänä huuto.netistä kuudellakympillä irronnut Bretonnia, jossa figuja riittää noin 2500 pisteen edestä. Ja sokerina pohjalla uudenvuodentinasta, sekalaisista bitseistä ja muusta romusta rakentuva Tzeentchin demonilista.
Legends of the Old West - Länkkärileikkejä ei tullut tarpeeksi leikittyä pienenä, niin niitä pitää jatkaa aikuisenakin. LotOWiin löytyy maalattuna reilun possen verran nappeja, ja erinäisissä valmistumisen asteissa laatikollinen lisää.
Uncharted Seas - Spartan Gamesin laivanupotuspeliin löytyy Iron Dwarvesien ja Dragon Lordien laivastoboksien verran laivoja, yllättäen jopa jotenkin maalattuina.
Blood Bowl - Bowlin olisi voinut melkein listata lautapeleihinkin, mutta menkööt nyt tänne. Itserakennettu lauta, ja erinäisiä figuja jokuseen jengiin löytyy tähänkin.
Mordheim - Mordheimiin löytyisi nappeja ja lähes kaikki säännöt lisäosineenkin, jos sitä joskus innostuisi taas pelaamaan.
Muut - Aikoinaan Warhammer Fantasy Battlea ja Warhammer 40k:ta tuli pelattua ihan pääsääntöisesti, ja siltä ajalta näihinkin peleihin jotain figunrippeitä löytyy vaikka pelaaminen jäikin joskus reilu puolenkymmentä vuotta sitten. Ainakin kummankin pelin uusimpiin laitoksiin on tullut tutustuttua omilla figuilla, eli FaBaan löytyy vielä armeijallinen kääpiöitä, varmaan skaveneitakin löytyisi, ja 40kiloiseen örkkejä. Myös erinäisiä muita pelejä tulee pelattua lainanapeilla, useimmiten tällä hetkellä Flames of Waria.
Muut sekalaiset pelit
Aika toki ei pelkästään kulu pöydän ääressä, vaan pelaaminen laajenee toki muuallekin. Playstation löytyy jotta meissä kaikissa asuva pieni muusikko pääsee irti; 8 levyllistä Singstaria vaimon kanssa yhteisiin laulutuokioihin, ja 5 osaa Guitar Heroa sormiverryttelyksi. Tietokonepelejä on hyllyllinen, tosin niiden pelaaminen on enemmänkin vaimon työtä. Ja pelin/urheilulajin rajoilla ollaan frisbeegolfin kanssa.
Siinäpä tärkeimmät pelirintamalla näin kesäsunnuntain aamussa mietittynä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti